• Lorem ipsum

Kerstkoekjes bakken met kinderen: gezellig én goed voor de ontwikkeling!

Kerstkoekjes bakken met kinderen: gezellig én goed voor de ontwikkeling!

Kinderen zijn gek op koekjes. En al helemaal als ze deze zelf kunnen bakken! Neem in de kerstvakantie eens de tijd om samen met je kinderen koekjes te bakken. Bakken met kinderen brengt veel voordelen met zich mee. Het versterkt het gevoel van samenzijn tijdens de feestdagen, het is lekker en het is goed voor de ontwikkeling van kinderen. Ingrediënten kiezen, wegen, kneden, rollen en de tijd in de gaten houden.. Het zijn allemaal vaardigheden tijdens het bakken die de cognitieve en motorische vaardigheden stimuleren.

Kerstkoekjes bakken met kinderen: gezellig én goed voor de ontwikkeling!

Kinderen zijn gek op koekjes. En al helemaal als ze deze zelf kunnen bakken! Neem in de kerstvakantie eens de tijd om samen met je kinderen koekjes te bakken. Bakken met kinderen brengt veel voordelen met zich mee. Het versterkt het gevoel van samenzijn tijdens de feestdagen, het is lekker en het is goed voor de ontwikkeling van kinderen. Ingrediënten kiezen, wegen, kneden, rollen en de tijd in de gaten houden.. Het zijn allemaal vaardigheden tijdens het bakken die de cognitieve en motorische vaardigheden stimuleren.

 

kerstkoekjes-bakken-recepten

 

Waarom is bakken goed voor de ontwikkeling van kinderen?

Fijne motoriek
Het mengen van ingrediënten, het uitrollen en kneden van het deeg en het uitsteken van vormpjes stimuleren allemaal de fijne motoriek van een kind. Dit gebruikt een kind ook voor belangrijke vaardigheden als schrijven en knippen. Je hoeft natuurlijk niet iedere dag in de keuken te staan om dit te stimuleren, klei kan bijvoorbeeld ook goed gebruikt worden om lekker te kneden en te rollen.

Concentratie stimuleren
Tijdens het bakken is concentratie belangrijk. Het recept moet namelijk stap voor stap uitgevoerd worden. Een foutje kan betekenen dat het koekje niet gaar wordt of niet lekker smaakt.

Ruimtelijk inzicht en plannen
Wanneer je koekjes gaat bakken, moet je een recept volgen. Daar komen luister- en leesvaardigheden bij kijken. En wat doe je eigenlijk eerst: een schort om of je handen wassen? Op deze manier maak je alvast kleine stapjes met het oefenen van plannen. Ruimtelijk inzicht is in de keuken ook wel handig. Je moet namelijk door het meel, de eierdoos, de vormpjes en de beslagkom het overzicht in de keuken kunnen bewaren.


Rekenvaardigheid
Om de koekjes goed te laten slagen, moet je de juiste hoeveelheden van de ingrediënten afmeten en wegen. De koekjes mislukken wanneer je dit niet doet. Voor oudere kinderen is het ook een uitdaging om een recept om te rekenen. Bijvoorbeeld door de helft van een recept te maken.

Zelfvertrouwen
Wanneer de koekjes dan eindelijk uit de oven komen, is een kind natuurlijk apetrots. Dit vergroot het zelfvertrouwen van een kind, waardoor ze zelfstandiger zullen worden naar verloop van tijd.

En natuurlijk is het simpelweg ook gewoon heel gezellig. Lekker samen genieten!

 

Maar hoe maak je deze lekkere kerstkoekjes?

Winter bij Landal GreenParks

Ingrediënten:

  • 125 g koude boter
  • 200 g bloem
  • 100 g suiker / zoetstof - voor wie het aandurft probeer eens de helft suiker.
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 ei
  • fondant, smarties, andere producten om mee te versieren

 

Voorbereiding:

  • een telefoon of camera om gezellige sfeer foto's te maken :)
  • zet alles klaar wat je nodig hebt (deegroller, bakpapier, kom, vormpjes, ingrediënten,...)

 

Bereidingswijze:

  1. Doe alle droge ingrediënten één voor één in een kom en kneed ze samen met het ei en de boter tot deeg.
  2. Laat het deeg 30 minuten rusten in de koelkast.
  3. Verwarm in de tussentijd de oven voor op 180 °C boven-/onder warmte (heteluchtoven: 160 °C) en bereid samen met je kinderen alles voor om de koekjes uit te rollen en uit te snijden.
  4. Rol het deeg uit tot een dikte van ca. 5 mm
  5. Snijd de koekjes uit het deeg of gebruik hiervoor leuke vormpjes
  6. Bak de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat gedurende 7 tot 10 minuten.
  7. Even af laten koelen, en.. Versieren maar!
  8. Nog snel even een foto van het eindresultaat maken en smikkelen maar!!

 

Eet smakelijk!

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.