• Lorem ipsum

De lente komt eraan! Heeft jouw kind ook last van de wisseling van winter naar lente?

  • Geplaatst op
  • Door Bernadet
  • 0
De lente komt eraan! Heeft jouw kind ook last van de wisseling van winter naar lente?

Heldere zonnestralen, fluitende vogeltjes en bloemetjes die uit hun knop komen, het betekent dat de lente weer in aantocht is! Maar voor jouw prikkelgevoelige kind betekent dit niet alleen bloeiende bloemen en zonnige dagen. Het betekent ook dat die weer moet wennen aan de nieuwe prikkels die met de verandering van seizoenen komen.

Heeft jouw kind ook last van de wisseling van winter naar lente?

Heldere zonnestralen, fluitende vogeltjes en bloemetjes die uit hun knop komen, het betekent dat de lente weer in aantocht is! Maar voor jouw prikkelgevoelige kind betekent dit niet alleen bloeiende bloemen en zonnige dagen. Het betekent ook dat die weer moet wennen aan de nieuwe prikkels die met de verandering van seizoenen komen.

De overgang van koude, grauwe winterdagen naar warmere, lichte lentedagen kan zorgen voor overprikkeling. Vooral de lentezon en het felle licht kunnen overweldigend zijn voor bijvoorbeeld kinderen met autisme, ADHD of HSP. Deze visuele prikkels kunnen zorgen voor het moeilijk verwerken van het heldere licht. Daarnaast zijn er in de lente vaak meer buitenactiviteiten die zorgen voor geluid, zoals kinderen die buiten spelen, het geluid van grasmaaiers en het fluiten van vogels. Deze geluiden komen luider aan bij kinderen die gevoelig zijn. Gelukkig zijn er manieren om jouw prikkelgevoelige kind te helpen omgaan met de uitdagingen van seizoen veranderingen. Het maken van een rustige plekjes waar jouw kind zich kan terugtrekken, gecombineerd met het gebruik van sensorische hulpmiddelen zoals een zonnebril of een koptelefoon, kan helpen om prikkels te reguleren en overprikkeling te voorkomen. Ook een dark den, een soort donkere snoezeltent kan helpen om heerlijk te ontsnappen aan die eerste felle zonnedagen.

Een ander bekend probleem bij de wisseling van de winter naar de lente is de temperatuurregulatie. Kinderen met autisme hebben vaak later door dat zij het warm of koud hebben, waardoor zij te laat actie ondernemen. Deze kinderen voelen warmte en kou niet goed. Daarom rent jouw kind het liefst in een korte broek of rok rond zodra ook maar het kleinste straaltje zon tevoorschijn komt, terwijl je als ouder maar al te goed weet dat het daar nog veel te koud voor is.


Terwijl het lichaam van je kind bezig is met de temperatuurregulatie kan hij of zij overprikkeld raken. Alle energie van je kind gaat in de regulatie van lichaamstemperatuur, waardoor het bijvoorbeeld geen geluid of licht meer kan verdragen. Om overprikkeling dan te voorkomen kan er bijvoorbeeld gewerkt worden met laagjes in de kleding. Hierdoor kan je kind als het toch te warm is een laagje uitdoen en wanneer het te koud is een laagje aandoen. Daarnaast is het van belang om als ouder de weersverwachting goed in de gaten te blijven houden in combinatie met de activiteiten die er gepland staan op die dag, zodat er al ingeschat kan worden of jouw kind het koud of warm gaat krijgen.

De hitte in de zomer kan leiden tot oververhitting en veel zweten, wat zorgt voor fysiek ongemak. Plakkerige kleding, een plakkerig gevoel op de huid en een verhoogde hartslag zijn fysieke sensaties die de aandacht van je kind afleiden, waardoor het moeilijker wordt om sensorische input te verwerken. De hitte zorgt daarnaast ook voor een verminderde tolerantie, dit kan leiden tot een verhoogde prikkelbaarheid en een lagere drempel voor sensorische overprikkeling.

Je kunt je kind ondersteunen bij het omgaan met de hitte door middel van verkoelende drankjes, toegang tot koele ruimtes en zorgen voor rust- en ontspanningsperiodes. Voor de rust- en ontspanningsperiodes vinden veel kinderen het fijn om een deken om zich heen te hebben. Echter is het in de zomer veel te warm voor een dekbed en kan een losse laken zorgen voor irritaties, omdat het niet goed om jouw kind aansluit. Onze Kids Zip Sheets zijn daar een goede oplossing voor. Het is ritsbaar beddengoed, waarbij het laken met ritsen vastzit aan het hoeslaken. Hiermee voorkom je dat je kind zijn dekens wegtrapt in hun slaap, daardoor bloot ligt en onrustig slaapt of misschien wel veel uit bed komt. Deze zipsheet is gemaakt van dun katoen, waardoor deze heerlijk luchtig is, maar toch zorgt voor geborgenheid en ontspanning van jouw kind.

De overgang van de warme zomer naar de kille, natte herfst en de daaropvolgende winter brengt weer hele nieuwe uitdagingen met zich mee. Zo kunnen de nieuwe geluiden leiden tot onaangename prikkels. Deze verschillende geluiden kunnen zorgen voor moeilijkheden bij de verwerking van auditieve prikkels. Denk hierbij aan de regen die op de ramen tikt en de wind die door de bomen raast. Door deze moeilijkheden kan jouw kind zich verward of gestrest voelen wanneer hij of zij worden blootgesteld aan meerdere geluiden tegelijk. Wanneer je kind heel gevoelig is voor geluiden kan de Jippie’s Gehoorbeschermers een uitkomst bieden.

Tot slot hebben we natuurlijk de winter met zijn koude en gure dagen. Misschien herken je het wel en weigert jouw kind ook om die dikke winterjas, wollen muts, sjaal of handschoenen aan te doen. Die dikke winterkleding kan soms echt een ware nachtmerrie zijn voor kinderen die gevoelig zijn voor tactiele prikkels, vooral als het schuurt en kriebelt. Bepaalde stoffen, labels in of texturen van kleding kunnen de boosdoener zijn. Pas de kleding daarom zoveel mogelijk aan op de behoeften van je kind. Zachte en comfortabele stoffen, zoals de kleding van SAM sensory and more of kleding zonder labels of naden zullen helpen de discussies over het belang van het dragen van een warme jas of handschoenen in de winter te verminderen

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.